sobota 25. januára 2014

#POME

Slovensko je čarovná krajina. Naši obyvatelia sa dokážu hádať kvôli reálne obrovským hlúpostiam, kuriózne prípady sú na každom rohu, ale keď sa niekomu od nás darí vieme sa spojiť a stávame sa geniálnym publikom. Tak to bolo už neraz - MS vo futbale 2010 (postup do osemfinále), MS v hokeji 2012 (strieborné medaily), Peter Sagan (zelené tričko na Tour de France za roky 2012 a 2013) a najnovšie aj perfektná Dominika Cibulková. Na jednom zo štyroch najprestížnejších turnajov na svete sa jej podarilo niečo, čo ešte žiadnemu slovenskému športovcovi - finálová účasť na Australian Open 2014.

AKO SA DOSTALA DOMINIKA CIBULKOVÁ DO FINÁLE V MELBOURNE?
Obsadenie ženského finále v dvojhre bolo tento rok v Melbourne viac ako prekvapivé. Nečudo, najväčšie favoritky vypadli veľmi skoro. Serena Williamsová už vo štvrťfinále s Annou Ivanovičovou a dvojica Azarenka (svetová dvojka) a Sharapovova (svetová trojka) padli na rakete slovenskej tenisovej jednotky. Cibulková sa ani s jednou zvlášť nezapotila, obe zvládla bez väčších problémov. Dominika na žreb nemala veľké šťastie, v prvom kole hrala s grandslamovou šampiónkou F. Schiavonovou, v druhom kole síce "len" s kvalifikantkou, ale tretie a štvrté kolo bolo pekelné. Teda - vyzeralo pekelne, ale ako som už spomenul, ani najmladšia wimbledonská šampiónka Maria Sharapovova a dokonca tiež dvojnásobná víťazka z Melbourne Victoria Azarenková jej nedokázala zobrať viac ako osem hier. Vo štvrťfinále a semifinále to už bola spanilá jazda, počas ktorej si ju obľúbilo nespočetné množstvo tenisových fanúšikov po celom svete. Simona Halepová, nádej ženského tenisu s ňou získala len tri hry, rovnako ako  fenomenálna Agniezska Radwaňská. 


DOMINIKA CIBULKOVÁ - NA LI : 6-7(3) 0:6
To, že sa Dominika dostala až do finále jedného z najprestížnejších turnajov na svete nás všetkých spojilo. RTVS odkúpilo narýchlo práva na odvysielanie finálového zápasu, a podľa očakávania to bol najsledovanejší program dňa. 

Finále sa začalo rýchlym a kvalitným nástupom Na-Li, keď zobrala už v prvom game podanie našej hráčke. Veľmi rýchlo sa dostala do vedenia 3:0 a ukázala, aké dôležité sú skúsenosti. Dominika bola veľmi nervózna, nevedela sa dlho dostať k svojej hre, ale čo bolo hlavné jej čínskej súperke dnes vychádzalo všetko. Na-Lin backhand po lajne bol úderom zápasu (ak nie celého turnaja) z forhendu robila len minimum chýb a jej podanie robilo Cibulkovej značné problémy. Napriek tomu, že zverenkyňa Mateja Liptáka dokázala vyrovnať na 3:3, a neskôr aj na 5:4 v jej prospech bolo vidieť, že to nebola ona, kto diktoval tempo zápasu. Ukázalo sa to aj v jedenástej hre zápasu, keď Cibulková stratila podanie. Na-Li podávala na víťazstvo, ale dvadsaťštyri ročná Bratislavčanka si zachovala pevné nervy, odvrátila setball, a vyrovnala na tibreak. Nič jej to ale nakoniec nebolo platné, pretože v ňom úplne zlyhala - prehrala ho pomerom 7:3.


V druhom sete to už bolo jednoznačné. Jedna z najnižších hráčok na okruhu stratila hneď z kraja setu servis, a potom to už s ňou išlo dole vodou po fyzickej aj psychickej stránke. Obdržala kanárika - prehrala 6:0. Ale aj napriek tomu sme je na ňu celé Slovensko hrdé, za to čo dokázala a veríme, že ešte dokáže podobný - ak nie väčší úspech. 


KTO JE TO DOMINIKA CIBULKOVÁ?
Dominika Cibulková je dvadsaťštyri ročná tenistka z Bratislavy, ktorú pozná väčšina okolitého sveta pod jej prezývkou, respektíve pokrikom POME! Mladá Dominika vyrastala v Piešťanoch, a jej mama bola poslankyňou NR SR. V siedmich rokoch začala s tenisom, a bola to správna voľba. Od mala bola veľmi talentovaná a išla za svojim cieľom. Jej učitelia si ju pamätajú ako tiché, sebavedomé a inteligentné dievča.

Profesionálne začala hrať tenis v roku 2004. Získala 3 turnajové triumfy v dvojhre, 6 krát odišla z finálového zápasu ako porazená. Najlepšie sa umiestnila na 12. mieste svetového rebríčka v roku 2012. Vo štvorhre bola najlepšia päťdesiat-deviata v rebríčku WTA. Venovala sa taktiež modelingu. Dominika je našou jednotkou a ja osobne verím, že ňou zostane dlho aj naďalej, a že bude mať viac takých úspechov, aké zažila dnes. 

1 komentár:

  1. dobry clanok ale skor sa dokazeme pohadat na realne malych hlupostiach :D

    OdpovedaťOdstrániť